Portu media & communications

Hvorfor finne opp hjulet når noen andre har gjort det allerede?

Fri programvare gir deg friheten til å velge IT-utviklere og driftsleverandører. Ta kontrollen!

Annen fri programvare

Portu har bidratt til, og gitt ut, en del forskjellig fri programvare. Her lister vi opp de fleste, med lenker til hvor du kan få mer informasjon og hvor du kan få tak i kildekoden. Lenger nede på siden kan du også finne informasjon om mange av de fri programvare-prosjektene vi bruker mye.

fcgim

fcgim er et verktøy for å håndtere mange forskjellige FastCGI-tjenere. fcgim håndter enkel start/stopp av mange tjenere, status av tjenerene og i visse tilfeller testing av endringer før restart. Portu skrev den første utgaven av fcgim, som nå videreutvikles både på frivillig basis, og av Portu. Mer informasjon om fcgim og kildekode.

jQsimple-class

jQsimple-class er et bibliotek for å bygge klasser i JavaScript. Biblioteket legger et lag med tradisjonelle objekter på toppen av JavaScripts eksisterende prototype-objekter. Resultatet er et enkelt bibliotek for å opprette klasser og å arve fra andre klasser. Det bruker en syntaks som vil være kjent for de fleste som har erfaring med objektorientert programmering, og er lite for å lett kunne droppes inn i nye prosjekt. Det støtter både bruk i nettlesere og i CommonJS-basert tjenerside kode. Portu stod for utviklinga av biblioteket som nå videreutvikles både av Portu og på frivillig basis. Mer informasjon om jQsimple-class og kildekode.

SWEC

SWEC (simple web error checker) er et enkelt verktøy for å automatisk søke igjennom dynamiske nettsider etter feil. Programmet går igjennom hver side (eller noen spesifikke sider) og ser etter kjente feil, som f.eks. databasefeil, krasj, døde lenker osv. Det kan ta over noe av den enkle manuelle testingen som må til på en del nettside, og heller la testere gjøre viktigere ting, som å teste avansert funksjonalitet. Programmet kjenner til en hel del feil i forskjellige rammeverk (som t.d. Catalyst, Mason og PHP) i tillegg til at det har en enkel måte å legge til egne tester på. Programmet ble i utgangspunktet utviklet av Portu for å minske arbeidet som måtte til for å teste endringer på nettsider. Programmet videreutvikles nå hovedsaklig på frivillig basis. Mer informasjon om SWEC og kildekode.

Text::FromAny

Text::FromAny er en perl-modul som kan automatisk hente ut ren tekst fra en rekke filformater (bl.a. PDF, ODT, DOC, RTF og HTML). Det er nyttig til f.eks. automatisk uthenting av filinformasjon i en indekseringsmotor. Modulen videreutvikles både av Portu og på frivillig basis. Den er tilgjengelig på CPAN. Mer informasjon om Text::FromAny og kildekode.

SMS::CPAGateway

SMS::CPAGateway er en perl-modul for å sende SMS gjennom CPAGateway, SMS-systemet til Teletopia Interactive. Den har et enkelt objektorientert brukergrensesnitt som tar seg av det meste av jobben med å passe på at SMSen blir sendt. Modulen viderutvikles hovedsaklig av Portu. Den er tilgjengelig på CPAN. Mer informasjon om SMS::CPAGateway og kildekode.

phpdocr

phpdocr er et enkelt verktøy for å slå opp i PHP-dokumentasjon fra kommandolinja. Det ble i utgangspunktet utviklet av Portu, men videreutvikles nå på frivillig basis. Mer informasjon om phpdocr og kildekode.

SimpleJSI18N

SimpleJSI18N er et sett med verktøy og et JavaScript-bibliotek som gir tilgang til gettext-lignende støtte for oversettelse fra JavaScript. Portu har bidratt med noe ny funksjonalitet og bugfikser til SimpleJSI18N. Prosjektsida til SimpleJSI18N med kildekode.

Fri programvare vi bruker

Debian GNU/Linux

Vi kjører Debian GNU/Linux på våre tjenere. Debian er en Linux-distribusjon som fokuserer på stabilitet. Systemet er veldig fleksibelt og gir oss de verktøyene vi trenger for å drifte våre tjenere effektivt, som resulterer i veldig høy oppetid. På nettsiden til Debian kan du finne ut mer, og finne ut hvordan du kan laste ned Debian.

Catalyst

Vi bruker Catalyst som vårt hovedrammeverk når vi utvikler Perl-baserte web-applikasjoner. Catalyst gjør utvikling av web-applikasjoner mye raskere enn å skrive ting fra bunnen av ved å håndtere basisting som autentisering og addresseruting, og har separat kode for data, visning og logikk (MVC). Det tvinger ikke bruk av noen spesielle bibliotek for visning eller data, men lar oss bruke det som passer best til jobben. Alt dette gjør at vi kan fokusere på å implementere selve programmet eller siden best mulig. Du finner mer informasjon på nettsiden til catalyst.

Mason

Mason er et bibliotek for å bruke Perl-kode direkte i HTML (sånn som man kan med f.eks. PHP). Det forenkler jobben med å generere utseendet på nettsider betraktelig, og gjør at man kan designe nettsider og implementere de i HTML, og så enkelt konvertere de til malfiler som kan brukes på nett. Du finner mer informasjon på nettsiden til Mason.

jQuery og jQuery UI

jQuery er et fantastisk JavaScript-bibliotek, som hjelper til med det meste av de vanlige oppgavene man vil gjøre i JavaScript, som f.eks. effekter, AJAX, CSS/HTML endringer, i tillegg til at det har flere nyttige verktøy som gjør det raskere å skrive JavaScript. jQuery UI er et tilleggsbibliotek til jQuery for å bygge brukergrensesnitt i JavaScript. Du finner mer informasjon på nettsiden til jQuery og jQuery UI.

Git

Revisjonskontroll er viktig under utvikling av programvare. Bruk av revisjonskontroll har flere fordeler som f.eks. at flere kan jobbe med utvikling samtidig, at man enkelt kan spore feil, og at man kan reversere endringer om det er nødvendig. Vi bruker verktøyet «git» til revisjonskontroll av all vår kode, som sikrer at vi har hele utviklingshistorien til et prosjekt, og at vi har flere sikkerhetskopier av all koden. Du kan finne ut mer på nettsiden til git.

Andre

Vi bruker også mye annen fri programvare. Noen eksempler er: Perl, PHP, Apache, nginxmemcached, LABjsKVM og MySQL.